Zo zorg je ervoor dat je personeel niet stilstaat in de coronacrisis

Sinds maart dit jaar was daar ineens het gevreesde virus uit China die heel de wereld op haar kop zette. Het is een virus die weerga niet kent met ongelooflijk veel impact, voor ieder individu. Ook het bedrijfsleven werd getroffen. Ineens werd thuiswerken de norm en dat wordt nog steeds dringend geadviseerd. Dit vergt van iedereen een flinke dosis inzettingsvermogen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je personeel niet stilzit in deze gekke tijd?

Andere manier van communiceren door corona

Allereerst hebben diverse programma’s ervoor gezorgd dat de communicatie tussen medewerkers intact is gebleven. Natuurlijk verloopt de interactie vanuit je woonkamer (of een andere plek waar je de werkzaamheden uitvoert) geheel anders dan wanneer je je collega’s op kantoor ziet. Je personeel vertrouwen vormt de belangrijkste basis. Ken je de uitspraak: vertrouwen is goed, maar controle is beter? Houd die maar in je achterhoofd. Want wanneer je het idee hebt dat je personeel zich met andere dingen bezighoudt dan werk gerelateerde zaken, dan is dat een significant signaal dat er iets moet gaan veranderen.

Virtuele meetings met je personeel inplannen

Ook is het mogelijk dagelijkse meetings met je personeel in te plannen. Niet uit controle, maar juist om de interactie met elkaar te bevorderen en te checken waar het personeel op dat moment mee bezig is. Het is tevens een mooie gelegenheid om belangrijke punten van die dag of de komende dagen met elkaar door te nemen en te bespreken. Doe dit op frequente basis: zo blijf je met iedereen in contact en blijf je op de hoogte van wat er speelt. Mocht iemand ergens tegenaan lopen, dan kan dit ook worden besproken.

Blijven bewegen

Voldoende beweging blijft te allen tijde heel erg belangrijk en draagt bij aan de gezondheid van je personeel. Te lang stilzitten achter je beeldscherm is voor niemand goed. Het is mogelijk een melding in te stellen in de systemen en programma’s waarvan gebruik wordt gemaakt. Je personeel kan dan instellen dat zij bijvoorbeeld ieder uur of ieder half uur een zogeheten ‘bewegingsmelding’ op hun scherm ontvangen. Die melding vertelt hen dat ze even van hun stoel moeten. Even de trap op en af of bepaalde oefeningen die de bloedsomloop bevorderen. Vaak is deze melding naar eigen wens in te stellen. Als werkgever kun je er natuurlijk ook voor zorgen dat ze deze melding niet zomaar kunnen wegklikken: dan kunnen ze pas verder als ze de oefeningen daadwerkelijk hebben uitgevoerd.