- 5 mei 2023
- Posted by: crjonline
- Categorie: Training & Personeel

Tegenwoordig kiezen steeds meer werknemers ervoor om zelf ontslag te nemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze ander werk hebben gevonden of omdat ze ontevreden zijn over hun huidige baan. Als je besluit om zelf ontslag te nemen, zijn er echter wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In deze blog geven we je tips en informatie over waar je op moet letten als je zelf ontslag neemt.
1. Recht op WW-uitkering
Als je zelf ontslag neemt, heb je in principe geen recht op een WW-uitkering. De reden hiervoor is dat je in feite zelf verantwoordelijk bent voor je ontslag. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel. Zo kun je in sommige gevallen toch aanspraak maken op een WW-uitkering als je bijvoorbeeld gedwongen wordt om ontslag te nemen of als er sprake is van een ernstige verstoring van de arbeidsrelatie. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren over je rechten en mogelijkheden voordat je zelf ontslag neemt.
2. Transitievergoeding of ontslagvergoeding
Als je zelf ontslag neemt, heb je in principe geen recht op een transitievergoeding. Dit is een vergoeding die je werkgever aan jou moet betalen als je wordt ontslagen, tenzij er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van jouw kant. Toch kan het zijn dat je in sommige gevallen wel aanspraak kunt maken op een vergoeding bij zelf ontslag nemen. Zo kan er bijvoorbeeld in je arbeidsovereenkomst of cao een bepaling staan over een ontslagvergoeding bij vrijwillig vertrek. Ook kan het zijn dat je werkgever bereid is om een vergoeding te betalen in ruil voor bijvoorbeeld een snellere beëindiging van je arbeidsovereenkomst.
3. Opzegtermijn
Als je zelf ontslag neemt, moet je rekening houden met een opzegtermijn. Dit is de termijn die in je arbeidsovereenkomst of cao staat waarbinnen je je werkgever op de hoogte moet stellen van je vertrek. Als je je niet aan de opzegtermijn houdt, kan je werkgever je een boete opleggen. De opzegtermijn is in principe een maand, maar kan in je arbeidsovereenkomst of cao ook anders zijn bepaald.
4. Goede reden voor ontslag
Als je zelf ontslag neemt, is het belangrijk om een goede reden te hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je ander werk hebt gevonden dat beter bij je past, of omdat je ontevreden bent over je huidige baan. Het is echter niet verstandig om zomaar impulsief ontslag te nemen, bijvoorbeeld omdat je ruzie hebt met een collega of omdat je een keer te laat bent gekomen. Bedenk goed wat de consequenties zijn van je beslissing en zorg dat je voldoende hebt nagedacht over je volgende stappen.
5. Zorg voor een goed exitgesprek
Als je besluit om zelf ontslag te nemen, is het belangrijk om een goed exitgesprek te hebben met je werkgever. Dit gesprek kan helpen om de reden van je vertrek duidelijk te maken en om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Zorg dat je tijdens het exitgesprek open en eerlijk bent en dat je eventuele feedback op een constructieve manier geeft.
6. Zoek tijdig ander werk
Als je zelf ontslag neemt, is het verstandig om tijdig ander werk te zoeken. Dit kan voorkomen dat je zonder inkomen komt te zitten en dat je lange tijd zonder werk zit. Begin daarom tijdig met het zoeken naar ander werk en zorg dat je goed op de hoogte bent van de vacatures in jouw vakgebied.
7. Maak afspraken over referenties
Als je zelf ontslag neemt, is het belangrijk om afspraken te maken over referenties. Een goede referentie kan namelijk helpen bij het vinden van ander werk. Zorg daarom dat je werkgever bereid is om een goede referentie te geven en maak hierover afspraken.
Al met al zijn er dus een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je besluit om zelf ontslag te nemen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van je rechten en plichten en dat je de juiste stappen zet om een soepele overgang te maken naar ander werk. Zo kun je met een gerust hart de stap zetten naar een nieuwe uitdaging!