Wat is hosted telefonie?

Hosted telefonie is een term die nog niet goed ingeburgerd is. Doordat deze optie nog niet zo lang bestaat zijn veel mensen niet op de hoogte van deze mogelijkheid en de voordelen die het biedt.

Hosted telefonie wordt ook wel Hosted voice services genoemd. Het is een totaaloplossing voor zakelijke telefonie die via voip (Voice-over-IP) werkt. Hierbij is er een aanbieder van een telefooncentrale die een Intranet Private Branch Exchange (IPBX) wordt genoemd. Deze aanbieder verzorgt het telefoonverkeer van een bedrijfscentrale. Dit gebeurt niet via een fysieke bedrijfscentrale maar via een server in het datacentrum van de aanbieder.

Iets simpeler gezegd is het dus een virtuele telefooncentrale die niet via de gewone telefoonlijn maar via internet werkt. Dat brengt diverse extra mogelijkheden en andere voordelen met zich mee.

Wat zijn de voordelen van hosted telefonie?

Een duidelijk voordeel van hosted telefonie is dat een bedrijf geen fysieke telefooncentrale meer nodig heeft. Dat scheelt in de kosten, zowel voor de aanschaf als voor personeel dat de centrale bedient en kan onderhouden. Dit wordt allemaal door de aanbieder gedaan.

Wat ook in de kosten scheelt is dat je geen duur ISDN-abonnement meer af hoeft te sluiten bij een telecombedrijf. Ook gelden voor gesprekken vaak andere, lagere tarieven dan die telefoonproviders hanteren. Dat komt omdat de gesprekken via internet verlopen. Veel aanbieders van hosted telefonie zelf een abonnement waarbij je vooraf precies weet wat je per maand kwijt bent, ongeacht hoe veel er naar bepaalde bestemmingen gebeld wordt.

Een ander voordeel is dat je met een hosted VoIP centrale flexibel qua locatie bent, wat zeer belangrijk is in een wereld waarin bereikbaarheid en samenwerking speerpunten van communicatie zijn. Doordat er geen gebruik gemaakt wordt van een fysieke telefooncentrale kun je volledig locatie-onafhankelijk werken. Alles verloopt via de Cloud.

Tot slot mogen we niet vergeten te noemen dat het mogelijk is om een of meerdere telefoonnummers aan te vragen bij de aanbieder van hosted telefonie. Bijvoorbeeld een 085-nummer, maar ook zakelijke 088-, 0800- en 0900-nummers. Daarnaast bieden ze vaak ook geografische en internationale nummers.

Conclusie

Hosted telefonie is nog niet zo bekend, maar dat zal snel veranderen. Betrouwbaar snel internet zorgt ervoor dat je zonder problemen tegen lagere tarieven kunt bellen. Daarnaast bespaar je bij ook op de aanschaf, het onderhoud en het bedienen van een telefooncentrale. Dat wordt allemaal voor je geregeld waardoor jij je kunt richten op de zaken waar het bij jouw bedrijf om gaat.