Van plan binnenkort een huis te kopen? Zo weet jij wat je maximaal kunt lenen

Je hebt besloten om een huis te kopen. Misschien woon je al in een koophuis en wil je wat anders. Groter of juist kleiner. In het centrum of liever in een andere provincie. Wellicht wil je niet langer de huur van je huurhuis aan de verhuurder geven, maar investeer je je geld liever in je eigen bakstenen. Wat de reden ook is, als je een huis gaat kopen komt er veel bij kijken. Om te beginnen moet je natuurlijk het ideale huis vinden waar je wilt gaan wonen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de actuele hypotheekrente en voorwaarden, dus ga je je maximale hypotheek berekenen 2021 en niet 2020. Het kan natuurlijk zijn dat jullie met z’n tweeën een huis gaan kopen en jullie gezamenlijke inkomen aan willen wenden om een hypotheek af te sluiten. Het is best handig om te weten wat jij of jullie kunnen lenen voor je op zoek gaat naar een huis. Op die manier weet je ongeveer van tevoren al wat je wel en wat je niet kunt kopen.

Hoeveel wil je betalen?

Er wordt wel eens gezegd dat je maximaal vierenhalf keer je bruto jaarinkomen kunt lenen voor een koophuis. Dus als je bruto 50.000 euro verdient zou je in theorie een hypotheek van 225.000 euro kunnen krijgen. In de praktijk werkt het alleen niet zo. Want als je een maximale hypotheek neemt op basis van je bruto jaarinkomen zit je echt aan het plafond. Heb je dan nog wel genoeg geld over om lekker van te leven? En als je bedenkt dat je tenminste 10, 15, 20 of zelfs 30 jaar aan een rentevaste hypotheek vastzit is, moet je dat nog eens heel goed overdenken. We geven je een paar tips om ervoor te zorgen dat je niet te veel leent en toch het huis van je dromen kunt kopen.

Vergelijken loont de moeite

Er zijn nogal wat banken en verzekeringsmaatschappijen die je maar al te graag aan een hypotheek helpen. Voordat je ergens een handtekening zet is het raadzaam om de hypotheken en de voorwaarden van verschillende aanbieders kritisch met elkaar te vergelijken. Daar zijn hele handige vergelijkingssites voor. Hier kun je ook berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen. Maar nogmaals, een maximale hypotheek is niet altijd de slimste keuze.

Vergeet extra kosten niet

Als je een huis koopt dan komen daar altijd extra kosten bij. Hoe duurder het huis is, hoe meer je aan extra kosten moet betalen. Advies- en bemiddelingskosten, notariskosten, overdrachtsbelasting, bouwkundige keuring… Het telt lekker op. Grofweg bedragen deze extra kosten zo’n 6 á 8 procent van de aankoopprijs van het huis. Reken maar uit. Bij een huis van 225.000 euro is dat tussen de 13.500 en 18.000 euro. Het is niet voor niks dat je tegenwoordig eigen geld moet inbrengen om een huis te kopen.