Is er een vakbond voor beroepen in jouw studierichting?

Vakbonden onderhandelen met werkgevers en werkgeversorganisaties om een collectieve arbeidsovereenkomst tot stand te brengen. Maar zijn er vakbonden voor alle beroepen die jij na jouw studie zou kunnen uitvoeren? In Nederland zijn er ruim 1,6 miljoen mensen lid van een vakbond, dit is bijna een vijfde van de beroepsbevolking. Maar waarom zou je lid worden van een vakbond? en zo ja, welke vakbond behartigd de dingen die voor jouw mogelijke beroep belangrijk zijn? In dit artikel wordt het duidelijk wat een vakbond is en wat het voor jou als medewerker van een organisatie kan betekenen.

Belangen van werkend Nederland

De vakbonden komen op voor de belangen van werkend Nederland. De onderhandelaars van de vakbonden praten over salarissen, werktijden, vakantiedagen, maar ook reiskostenvergoedingen en opleidingsmogelijkheden. Je vraagt je misschien af als student verpleegkunde hbo, welke vakbond behartigd mijn belangen? Vakbonden hebben zo ook inspraak bij een collectief ontslag van medewerkers. Dat is wettelijke zo geregeld. Op deze manier proberen de vakbonden ontslagen te beperken en proberen zij een sociaal plan op te stellen.

Lid worden van een vakbond

Vakbonden hebben leden nodig om medewerkers te kunnen vertegenwoordigen. Maar hoe wordt je lid van een vakbond? Dat is vrij eenvoudig. Je kunt je vaak online aanmelden bij een vakbond, er worden dan een aantal gegevens van je gevraagd en je krijgt dan te horen waar je als lid van een vakbond allemaal recht op hebt. Veel vakbonden hebben namelijk ook diverse diensten die zij hun leden kunnen bieden. Zoals gratis rechtsbijstand, kortingen op onder meer energie, verzekeringen en kortingen op het gebied van reiskosten. Daarnaast bieden de bonden informatie over diverse zaken die te maken hebben met jouw rechtspositie. Dit kan gaan over sociale zekerheid, pensioen en dergelijke. Of je nu de hotelschool doet of een opleiding doet tot loodgieter, iedereen kan lid worden van een vakbond.

Welke vakbonden zijn er?

In Nederland zijn er drie grote vakbonden. De grootste is de FNV. Deze vakbond telt ruim 1 miljoen leden. De FNV opereert in alle sectoren en streeft solidariteit tussen het werkende onderling uit. Op nummer twee staat het CNV als grootste vakbond. Het CNV is verdeeld over drie vakbonden en is gericht op vakmensen in onder meer de industrie en facilitaire dienstverlening. Op nummer drie komt het VCP. De vakcentrale richt zich in op afzonderlijke functie-, beroeps- en inkomensgroepen.

Welke vakbond sluit het beste aan bij jouw studierichting?