Iemand heeft hulp nodig, wat nu?

In veel gevallen moet je proberen zo rustig mogelijk te blijven en geen rare beslissingen te nemen. Wanneer er mensen met een BHV certificaat in het gebouw aanwezig, nemen zij de leiding over. Een BHV’er weet namelijk precies welke stappen er doorlopen moeten worden en zorgt er hopelijk voor dat er rust ontstaat. 

Spoedeisende hulp

Wanneer je in het bezit bent van een BHV certificaat ben jij verantwoordelijk voor de eerste hulp bij een noodsituatie. Het is daarmee ook jouw plicht om de juiste zorg te bieden en te leveren aan deze persoon. Wanneer de hulpdiensten aanwezig zijn, geven ze pas dit stokje door en zit hun taak als bedrijfshulpverlener er op. 

De kosten

Sinds 1994 is een bedrijf wettelijk verplicht om genoeg BHV’ers in huis te hebben. Deze verantwoordelijkheden liggen bij werkgever. Daarmee worden de kosten van een BHV cursus gedekt door de werkgever. Ook dient de werkgever ervoor te zorgen dat de benodigde middelen in het gebouw aanwezig zijn. Na het behalen van een BHV certificaat moet je deze jaarlijks up-to-date maken door middel van een herhalingscursus, ook deze cursus moet vergoed worden door de werkgever. Om mensen te stimuleren om een BHV cursus te halen, kan de werknemer een kleine vergoeding hiervoor vrijgeven. Dit ligt natuurlijk aan het bedrijf zelf wat voor vergoeding dit is en hoeveel. Ook de grote van het bedrijf speelt mee in de hoeveelheid mensen die in het bezit moeten zijn een een BHV certificaat. 

Voordelen

Tijdens het doen van een cursus voor bedrijfshulpverlener leer je alle aspecten die komen kijken bij spoed en niet spoedeisende hulp. Je leert hoe je iemand moet reanimeren met en zonder een AED. Daarnaast leer je hoe je wonden moet behandelen en een bloeding in de spatader moet stoppen. Ook in gevaar van brand leer je de mensen te coördineren en alles in goede banen te leiden. Alle situaties die in geval van nood kunnen ontstaan, leer je tijdens een cursus tot bedrijfshulpverlener. Wanneer er genoeg BHV’ers in het pand aanwezig zijn, zorgt het voor meer veiligheid op de werkvloer. 

Mensen die in het bezit zijn van een BHV certificaat moeten hulp bieden aan mensen in nood. Dit is hun verantwoordelijkheid totdat de hulpdiensten ter plaatsen zijn. Wettelijk gezien is het bedrijf hier verantwoordelijk voor en dekt de kosten van zowel de cursus als de herhalingscursussen.