Hoe kritiek zijn bedrijfsuitjes voor de moraal van je werknemers?

Sommige werkgevers halen alles uit de kast bij een bedrijfsuitje. Ze gaan eens per kwartaal karten of lasergamen met het personeel en plannen tripjes naar Zeeland. Bovendien worden tussentijdse successen ook nog eens gevierd met een feest of luxe diner.

Andere werkgevers pakken het liever wat soberder aan. Ze vinden bedrijfsuitjes geldverspilling en gaan er liever niet op uit. Wat ze niet weten, is dat huiseigenaren soms voor een prikkie hun vakantiehuis verhuren. In dit artikel gaan we dieper op het belang van bedrijfsuitjes. Wil je weten wat jij kunt doen voor jouw personeel? Lees dan snel verder!

Goed voor het groepsgevoel

Een bedrijfsuitje is goed voor het groepsgevoel. Door af en toe met het personeel erop uit te gaan vergroot je de teamspirit. Je ziet elkaar eens op een ontspannen manier, buiten de hectiek van het kantoorleven. Hierdoor ontstaan verrassende situaties. Zo ontdek je misschien eigenschappen van collega’s die je eerder nooit gezien had. Of je knoopt eens een gesprek aan dat je op het werk liever niet durft te beginnen.

Iedereen herinnert zich nog wel dat ene leuke bedrijfsuitje. Bedrijfsuitjes zijn dan ook vaak onderwerp van gesprek op de wekelijkse borrel. Ze zorgen voor saamhorigheid binnen de organisatie. Kortom, een bedrijfsuitje goed voor de moraal van je werknemers.

Dit is allemaal wetenschap

Dacht je dat we dit verzonnen? Nee hoor, dit is allemaal wetenschap. Uit onderzoek van Van Deursen (2010) blijkt dat werknemers beter presteren bij een bedrijf dat hun aandacht schenkt. En uit onderzoek van De Kok en Telussa (2006) blijkt dat bedrijven die focussen op het welzijn van hun personeel beter presteren dan bedrijven die dat niet doen. En hoe focus je op je personeel? Hoe geef je ze de aandacht die ze verdienen? Juist, met een bedrijfsuitje.

Bezuinigen? Niet op je bedrijfsuitje

Maar we hebben toch helemaal geen geld voor een bedrijfsuitje? Het is crisis!

Veel bedrijven houden in coronatijd hun hand op de knip. Dit gaat vaak ten koste van het personeelsuitje. Op de korte termijn komt dat financieel even wat beter uit, maar op de lange termijn kan dit verstrekkende gevolgen hebben. De moraal van je personeel gaat omlaag, waardoor ze misschien van werkgever wisselen als de economie weer aantrekt. Een goede werksfeer en leuke collega’s zijn belangrijk voor veel werknemers. Bezuinigen op het bedrijfsuitje komt de sfeer zeker niet ten goede!

Wil je bezuinigen op je bedrijfsuitje, maar je werknemers toch de waardering en aandacht geven die ze verdienen? Bedenk dan dat verschillende huiseigenaren staan te springen om hun vakantiehuis te verhuren in Zeeland. Zo kun je je personeel een onvergetelijke ervaring bezorgen, waar nog lang over nagepraat zal worden. Ze verdienen het.