Deze tips helpen jouw bedrijf met het onboarden van personeel

Door de jaren heen is de wijze van onboarden binnen veel organisaties veranderd. Niet voor niets, want de onboarding speelt een belangrijke rol in het geluk dat een medewerker ervaart tijdens diens werkdag. Het is prettig wanneer een nieuwe medewerker direct met een aantal collega’s spreekt, dat deze samen met andere nieuwkomers de weg door de organisatie leert kennen, enzovoorts. Heb jij binnen jouw bedrijf al eens overwogen om gebruik te maken van een moderne onboarding app of bijvoorbeeld een vernieuwend onboarding programma voor nieuwe medewerkers?

Op deze pagina lees je meer over de wijze waarop onboarding veranderd is bij veel bedrijven.

Werken aan de samenwerking binnen teams

Het moment waarop een nieuwe medewerker geïntroduceerd wordt, verandert er iets in de dynamiek van een team. Medewerkers zullen met de nieuwe collega moeten leren samenwerken, de collega moet zijn of haar route vinden binnen je bedrijf en tevens kennismaken met de processen die al jaren gevolgd worden. Het is cruciaal dit in de eerste weken goed aan te pakken, om te voorkomen dat een nieuwe medewerker in de weken die volgen een verkeerde aanpak gebruikt bij de dagelijkse werkzaamheden. Het is een onderdeel van het nieuwe onboarden.

Kennismaken met collega’s en je bedrijf

Niet alleen wil je dat een nieuwe medewerker de weg binnen je organisatie leert kennen en weet welke processen gevolgd worden, ook betekent onboarden kennismaken! Kennismaken met de collega’s binnen het team waar de nieuwe medewerker aan de slag gaat, kennismaken met de missie en visie van het bedrijf, enzovoorts. Door een nieuwe medewerker direct het gevoel te geven dat deze welkom is op de werkvloer, zal deze met meer plezier aan de functie beginnen. Het komt regelmatig voor dat een nieuwe medewerker lang bezig is met het opbouwen van een netwerk. Het moderne onboarden helpt dit proces te versnellen.

Maatwerk passend bij jouw organisatie

Onboarden gebeurt binnen iedere organisatie op een andere manier. De wijze van onboarden wordt vaak aangepast naar de behoeftes die een nieuwe medewerker binnen jouw organisatie heeft. Laat je helpen deze behoeftes in kaart te brengen en vervolgens om te zetten naar een onboarding programma die nieuwe medewerkers aanspreekt. Niet alleen om hen goed te laten landen binnen de organisatie, maar ook als visitekaartje voor medewerkers die in de toekomst bij je bedrijf komen solliciteren. Het is voor hen een heel fijn idee, dat ze tijdens de eerste dagen bij hun nieuwe werkgever goed worden opgevangen.