Webhosting, wat is dat precies?

Ken je het begrip webhosting? Wanneer je nieuwsgierig bent naar wat webhosting precies betekent en inhoudt, lees dan zeker even verder in dit artikel. Bovendien wordt duidelijk op welke manier webhosting gebruikt kan worden.

Uit welke onderdelen bestaat een website?

Allereerst is het handig te weten waar een website precies uit bestaat wanneer een website moet worden gemaakt. Deze website kan verschillende doeleinden hebben. Uit welke onderdelen bestaat een website nu precies? Een website bestaat allereerst uit een domeinnaam. Voor deze domeinnaam is het noodzakelijk dat er een domein geregistreerd wordt. Ook bestaat een website uit een opslagplek, ofwel de locatie waar de website in komt te staan. Deze opslagplek wordt ook wel webhosting genoemd. De twee onderdelen bevinden zich tevens op het internet.

De domeinnaam koppelen aan de webhosting

De domeinnaam van de desbetreffende website zal aan de webhosting gekoppeld moeten worden zodat een website kan worden weergegeven op de domeinnaam. Webhosting valt te zien als een mapje op een computer, alleen dan op het internet. In deze map bevinden zich de bestanden van de website die gemaakt is. Er is een groot aantal bedrijven en providers die zich bezighouden met het afsluiten van webhosting en domeinnamen. Het ene bedrijf biedt domeinnamen voor budgetprijzen, terwijl het andere bedrijf meer geld voor de diensten vraagt. Vaak staat hier een hoog servicegehalte tegenover. Het is raadzaam om bij de keuze van een provider te allen tijde goed op te letten wat daadwerkelijk de domeinnaam per jaar kost.

Het kiezen van een geschikte domeinnaam

Vervolgens vult de klant de gewenste domeinnaam in. Het wordt dan meteen duidelijk en zichtbaar of deze naam voor de website nog beschikbaar is en welke domeinnamen er op dat moment nog beschikbaar zijn. Daarna krijgt de klant een webhosting pakket aangeboden. Op deze manier wordt de gekozen domeinnaam automatisch aan de webhosting gekoppeld. Na het kiezen van een webhosting kan de domeinnaam worden geactiveerd.

Conclusie

Wanneer er dus het idee is ontstaan om een website te gaan (laten) maken, dan is webhosting daar onlosmakelijk mee verbonden. Het is dan ook als website maker noodzakelijk dat er kennis van zaken is en ook kennis over begrippen als webhosting. Met webhosting wordt er dus een stukje webruimte gereserveerd op een server. Op deze server worden de bestanden die worden gevormd uit de desbetreffende website opgeslagen en bewaard. Deze server maakt het mogelijk dat bezoekers een bepaalde website kunnen bekijken.