Wat is cybercrime en hoe bescherm je jezelf hiertegen?

Wanneer jij door de drukke straten loopt van Barcelona en jouw zak wordt gerold, sta je misschien minder raar te kijken, dan wanneer dit online gebeurd. Met de komst van het internet is dit echter steeds normaler en de financiële gevolgen hiervan kunnen enorm groot zijn.

Wat is een cybercrime precies?

Kort en bondig is een cybercrime een crime die online plaatsvind. Hierbij zijn er uiteraard wel verschillende vormen. Zo kun je denken aan een valse émail of link waarbij iemand jouw gegevens kan achterhalen of het kraken van je wachtwoord. Soms kan dit breder zijn en er identiteitsfraude worden gepleegd. Iemand doet zich voor als jou en breken hierbij door bij familie of vrienden. Kortom, de opties tot cybercrime zijn breder dan jij denkt.

Hoe uit zich dit in de praktijk en wat zijn de gevolgen?

Uiteraard zijn de gevolgen van cybercrime ook heel breed. Dus wij zetten een paar nare voorbeelden op een rijtje. Een schrijnend voorbeeld is het gebruik van een oude software. Een val waar veel bedrijven die al langer bestaan in vallen. Oude softwares zijn minder gedekt tegen de snell ontwikkelingen van nu en daarmee een makkelijk doelwit. Een ander voorbeeld, wat veel vaker voorkomt is identiteitsfraude. Iemand doet zich voor als iemand die jij vaagjes kent of juist als een bekende zoals jouw bank. Met een link of nummer wordt jou gevraagd iets te bevestigen en voordat jij het weet zit iemand in jouw belangrijke accounts met grote schulden als gevolg. Hoewel er nog meer voorbeelden zijn, is het belangrijkste uiteraard dit te voorkomen.

Hoe voorkom ik dit?

Online is het belangrijk jouw veiligheid en gegevens te waarborgen. Een optie om dit te doen is het afsluiten van bijvoorbeeld een cyberverzekering. Dit omdat normale verzekeringen jouw normaal niet voldoende dekken, wanneer een cybercrime zich voordoet. Een cyberverzekering kan jou in dit geval, zeker wanneer het om een bedrijf gaat, beter beschermen en helpen voorkomen. Zo heb je een stukje extra zekerheid wanneer het wel een keertje misgaat.

Misschien denk je na het lezen, dit is iets waar ik mij meer in wil verdiepen, maar waar moet ik dan beginnen? In dat geval zou jij misschien een kijkje kunnen nemen op Cyberverzekeringen.nl. Hier kun jij de verschillende aanbieders vergelijken en zo een verzekering vinden die bij jou past.