Wat zijn nou precies debiteuren en crediteuren?

Regelmatig stelt men de vraag: wat zijn debiteuren en crediteuren? Een hele terechte en belangrijke vraag voor ondernemers of financieel medewerkers. In de boekhouding van een organisatie kun je namelijk niet aan deze termen ontkomen. Op deze pagina vind je meer informatie over de debiteuren betekenis en hetgeen we onder crediteuren verstaan. Het helpt je fouten in de boekhouding tegen te gaan! Wat weet jij momenteel al over het verschil tussen de debiteuren en crediteuren van een organisatie?

Definitie van de debiteuren van een organisatie

Onder de debiteuren van een organisatie verstaan we de afnemers van het bedrijf. Het zijn de klanten die een dienst of product hebben afgenomen, maar deze mogelijk nog niet betaald hebben. Vaak heeft een klant een betalingstermijn van 14 of 30 dagen, waarin een openstaande factuur voldaan moet zijn. Op het moment dat de debiteur de factuur voldoet, dan wordt het openstaande bedrag verlaagd en het kasgeld in de boekhouding verhoogt. Een debiteur kan terugkeren op de balans, als deze bijvoorbeeld nog een tweede product afneemt. Ook kan het voorkomen dat een debiteur na een betaling blijft staan. Denk aan een aanbetaling bij een langer lopende opdracht.

Crediteuren als tegenhanger van de debiteuren

Nu je weet wat men verstaat onder de debiteuren van een organisatie, is het zaak om naar de crediteuren te kijken. Wellicht kun je de betekenis hiervan al invullen, op basis van de groep met debiteuren. Onder de crediteuren verstaan we de leveranciers van een bedrijf. Het zijn de partijen die nog geld van jou krijgen. Het kan voorkomen dat je eerst wacht op de betaling van debiteuren, om vervolgens je crediteuren af te lossen. Zie het als een kortlopende lening die je afsluit. Je dient je aan de betalingstermijn van de crediteur te houden.

Debiteuren en crediteuren in de boekhouding

Zoals je eerder al las vormen de debiteuren en crediteuren een belangrijk onderdeel van de boekhouding van een bedrijf. Het is belangrijk dat de post met debiteuren in de gaten wordt gehouden, om te voorkomen dat de cashflow van het bedrijf stokt. Het kasgeld wat door debiteuren betaald wordt is vaak benodigd om crediteuren te kunnen voldoen. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat de post met crediteuren te hoog oploopt als de debiteuren uitblijven. Staak de afname bij producenten en leveranciers tijdelijk, om te wachten tot de opgebouwde voorraad is afgenomen. Een hoge post met crediteuren kan erop duiden dat de omzet heel beperkt is.