Je eigen onderneming beginnen? Zo gebruik je corona als les.

De stap om een eigen onderneming te starten is zowel groot en uitdagend. Bovendien is het beginnen van een eigen bedrijf niet eenvoudig in tijden van een pandemie. Toch kun je er als beginnend ondernemer voor kiezen om toch de stap te wagen. Het opstarten kan namelijk ook goed of beter dan verwacht uitpakken. Het zou eeuwig zonde zijn om deze kans te laten liggen. Ondernemingsbloed kruipt immers waar het niet gaan kan.

Voor jezelf gaan beginnen in tijden van crisis

Door de coronacrisis is het mogelijk om voor jezelf te gaan beginnen – en dat vanuit huis, dus geheel coronaproof. Het beginnen van een eigen onderneming begint met het bedenken van een origineel en bovendien onderscheidend bedrijfsidee, waarmee het toekomstige bedrijf zich duidelijk kan onderscheiden ten opzichte van eventuele concurrentie. Een eigen onderneming is niet zomaar opgestart. Dit vereist geld, tijd en ook onderzoek van de markt. Ga daarom ook goed na wat precies de vraag is op dit moment: waar hebben de potentiële klanten op dit moment, maar ook zeker in de toekomst, behoefte aan? Door gericht in te spelen op deze vraag, voelen zij zich begrepen en zijn ze sneller geneigd producten en diensten bij de nieuwe onderneming te kopen. Dit wekt wederzijds vertrouwen. Dit start met een duidelijk beeld te hebben van het onderscheidend vermogen van het toekomstig bedrijf.

Geheel vanuit huis

Zoals reeds vermeld is het door corona goed mogelijk om online en vanuit huis alle ideeën in kaart te brengen en een eerste opzet te maken van de nieuwe onderneming. Doordat thuiswerken de nieuwe norm is geworden, is het ook niet noodzakelijk om direct een kantoorpand te huren. Een groot voordeel hiervan is dat er meteen kosten worden bespaard en alles bij de hand is. Het is ook erg belangrijk om in deze tijden optimaal online zichtbaar te zijn. Op die manier krijgen de klanten een beter beeld waar het bedrijf voor staat, wat de missie en de visie is en wat de belofte naar de klant is. Probeer ook te leren van andere ondernemers: hoe pakken zij het ondernemerschap aan? Een praktisch advies is ook het opstellen van een businessplan, waarin gericht naar de bedrijfsstrategie, naar de markt en de klant kan worden gekeken.

Een eigen bedrijf starten in crisistijd kan een afschrikkend effect hebben. Het vereist bovendien een flinke dosis aanpassingsvermogen en moed. En toch: als dromen gericht achterna worden gegaan en er niet zomaar wordt opgegeven dan kunnen de mooiste en meest succesvolle dingen ontstaan.