- 22 juli 2022
- Posted by: crjonline
- Categorie: Ondernemen

U staat er misschien niet bij stil, maar ook met en rond uw sectionaaldeur kunnen er ongevallen gebeuren. Als hierbij schade of letsel ontstaat, bent u als gebouw-eigenaar verantwoordelijk. Hoe weet u nu of uw sectionaaldeur veilig is?
CE markering en NEN normering
Alle nieuwe sectionaaldeuren moeten (sinds 2006) zijn voorzien van een CE markering. Deze markering geeft aan dat de deuren voldoen aan de NEN normering. Dit betekent dat de deur onder meer beveiligd is tegen een plotselinge val als er een kabel breekt.
Een nieuwe sectionaaldeur voldoet altijd aan deze normering en kan dus “veilig” genoemd worden. Veilig betekent in dit geval dat de kans op persoonlijk letsel bij gebruik van de deur tot een minimum beperkt is. Heeft u een deur met deze markering, dan weet u dat dit in de basis een veilige deur is. Maar u bent er nog niet.
Onderhoudshistorie
In het geval dat er een ongeval is gebeurd met uw sectionaaldeur en er is schade of letsel ontstaan, zal de verzekeraar altijd willen weten of de deur in orde was. Heeft u er als eigenaar alles aan gedaan om te voorkomen dat er schade kon ontstaan? Met andere woorden, heeft u de deur goed onderhouden?
Door regelmatig (jaarlijks of vaker) uw deur te onderhouden weet u zeker dat alle veiligheidssystemen nog goed werken en kunt u schade of letsel door kapotte onderdelen voorkomen. Het belangrijkste beveiligingssysteem is de onderloopbeveiliging. Deze helpt om de beknelling van een persoon onder de deur te voorkomen.
Onderloopbeveiliging. Twee opties.
Eén van de belangrijkste veiligheidssystemen van sectionaaldeuren is de onderloopbeveiliging. Onderloopbeveiliging voorkomt dat een persoon bekneld raakt onder de deur wanneer deze sluit. Er zijn verschillende typen onderloopbeveiliging beschikbaar. Van beveiliging op luchtdruk tot fotocellen of zelfs lichtgordijnen.
Luchtdruk
Onderloopbeveiliging op luchtdruk werd, vooral in het verleden veel gebruikt. Onder de sectionaaldeur werd een rubberen buis geplaatst met een sensor. Zodra de deur een object raakt en de buis wordt ingedrukt, geeft de sensor een signaal naar de motor, waarna de deur stopt met sluiten. Dit systeem heeft wel een aantal nadelen. Ten eerste zal de deur pas stoppen als er al iets geraakt is. Bij een bewegend object kan dit dus een botsing tot gevolg hebben. Ten tweede gaat dit systeem naar verloop van tijd slechter werken. Het rubber wordt poreus of de luchtgaatjes in de buis raken verstopt waardoor het niet meer zo goed werkt.
Fotocel of lichtgordijn
Fotocellen en lichtgordijnen werken met infraroodstralen. Waarbij de fotocel één straal door de deuropening loopt, werkt het lichtgordijn met een hele reeks aan stralen die een groot deel van de deuropening bewaakt. Bij beide systemen wordt het sluiten van de deur gestopt zodra één van deze stralen doorbroken wordt. Een lichtgordijn is de meest veilige manier om beknelling te voorkomen. Omdat deze uit meerdere stralen bestaat en hierdoor een groot deel van de deuropening “scant”, is de kans groter dat grote én kleine objecten eerder worden herkend. Hierdoor verkleint u de kans dat bijvoorbeeld een heftruck uw deur raakt.
Ons advies
Iedere fabrikant gaat anders om met deze opties. Bij sommige deuren zijn ze standaard, bij sommigen optioneel. Rolflex heeft ervoor gekozen om alle automatische Compact sectionaaldeuren standaard te voorzien van een lichtgordijn. Voor meer informatie, kijk op www.rolflex.com