Zo maak je een vlekkenplan voor jouw kantoor

Er zijn meerdere manieren om een kantoor goed in te richten, een van die manieren is door middel van een vlekkenplan. De uitkomst van dit plan zal de basis zijn voor de gehele indeling en het is daarom belangrijk dat hier goed naar gekeken wordt. Wanneer een vlekkenplan op de juiste manier is uitgevoerd heb je al snel in grote lijnen een mooie inrichting van het kantoor. Dit kan erg handig zijn wanneer je nog niet precies weet hoe je de indeling wil hebben.

Wat is het nut van een vlekkenplan?

Wat is precies het nut van zo’n plan en waarom zou je dit als eerste stap nemen bij het inrichten van jouw kantoor? De uitleg voor deze vraag is vrij simpel, want je zorgt namelijk met een vlekkenplan ervoor dat de beschikbare ruimte zo goed mogelijk wordt ingedeeld. Met dit plan verdeel je de beschikbare ruimte ook in verschillende zones, zo split je het kantoor op in een ideale verdeling. Dit plan biedt een heel fijn overzicht omdat elke deel in het plan gekenmerkt wordt door een aparte kleur. In principe worden alle ruimtes meegenomen, zo ook de algemene ruimtes zoals de kantine, de entree/ontvangstruimte, vergaderruimtes en stilteruimtes. Het nieuwe werken gaat volgens zones en dat bereik je door dit plan.

De stappen van het vlekkenplan

Het vlekkenplan valt grofweg onder te verdelen in drie stappen. Die drie stappen gaan als volgt:

Inventarisatie 

Er moet eerst een inventarisatie gemaakt worden van de gebruikers van het kantoor. Hoeveel mensen werken er (elke dag) op kantoor en hoe groot zijn de teams binnen het bedrijf? Deze informatie is essentieel omdat er wel voor elk team of afdeling genoeg ruimte moet zijn.

Indeling

Het komt vaak voor dat er bepaalde eisen zijn gesteld aan bepaalde zones in het kantoor. Dit kan bijvoorbeeld de looproutes beperken. Ook zijn sommige ruimtes naast elkaar niet handig, je wil liever niet het toilet direct naast de keuken.

Tijd om te puzzelen

Wanneer het vlekkenplan af is, is er ook nog ruimte om hier en daar wat te wijzigen. Je kan bijvoorbeeld de binnenmuren wat verschuiven of afdelingen van de ene naar de andere kant verplaatsen. Wanneer je samen met een professionele partij deze indeling maakt kun je verwachten dat je advies krijgt.

Van papier naar het echt

Wanneer je tevreden bent met de indeling van het vlekkenplan is het tijd om het plan op papier over te zetten naar het echt. Als het ontwerp van de indeling akkoord is met iedereen die hier zeggenschap overheeft is het tijd om het ontwerp uit te gaan werken en dat doe je het beste met een professionele partij.