Werken tijdens de feestdagen, dit jaar minder erg dan andere jaren?

In Nederland bestaan er elf nationale feestdagen in een kalenderjaar. Dit zijn Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Eerste en Tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, Eerste en Tweede Pinksterdag en Eerste en Tweede Kerstdag. Voor velen onder ons betekent dit automatisch een paar dagen vrij in het jaar. Wanneer deze dagen rond het weekend vallen dan is dit extra gunstig. Vrij zijn gedurende deze feestdagen is echter niet voor iedereen het geval en vanzelfsprekend.

Officiële feestdagen in Nederland

Er bestaan genoeg beroepen en sectoren die gewoon doordraaien tijdens de feestdagen. De medewerkers moeten dan ook tijdens deze dagen werken. Hierbij valt te denken aan de gezondheidszorg en de horeca. Ook steeds meer supermarkten zijn geopend tijdens officiële feestdagen. De luchtvaartmaatschappij draait ook door. Met een baan in de gezondheidszorg kan het zeker voorkomen dat er gewerkt dient te worden tijdens deze feestdagen. Dat is zelfs vaak onvermijdelijk. Het is niet altijd even leuk om te moeten werken, in plaats van deze bijzondere dagen met familie of vrienden te vieren en van het samenzijn te genieten. Door het coronavirus verliep echter vorige kerst al anders. Meer dan twee mensen mochten niet worden uitgenodigd. In 2020 was het wellicht al minder erg om met Kerstmis te moeten werken, omdat de feestdagen toch anders zouden verlopen dan normaal gesproken.

Corona en werken tijdens de feestdagen

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat het werken in de zorg het een en ander is veranderd. Velen hebben die liefdevolle zorg van het zorgpersoneel in deze tijd meer nodig dan ooit. Was het afgelopen jaar echter anders om te moeten werken? Uiteraard is het voor eenieder anders hoe hij of zij zich voelt over werken tijdens deze dagen. Het is ook raadzaam om de cao erbij te pakken indien er getwijfeld wordt of er wel of niet (verplicht) gewerkt moet worden. Wanneer er niet is afgesproken met de werkgever dat een werknemer vrij is tijdens de feestdagen, dan mag de werkgever degene inroosteren. Een leuke bijkomstigheid is dat er vaak een feestdagentoeslag wordt gegeven. Een medewerker ontvangt dan een overwerktoeslag van 200% wanneer hij of zij werkt tijdens een officiële feestdag.

Is het werken tijdens de feestdagen werkelijk minder erg door corona? Wellicht kan het fijn zijn om even in een andere omgeving te zijn. Het advies luidt nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken en thuis te blijven. In 2020 is het thuiswerken de nieuwe norm geworden en hier zal niet zomaar van worden afgestapt. Het is dus volledig afhankelijk van de persoon en de situatie hoe er wordt omgegaan met werken tijdens de feestdagen.