- 7 juli 2023
- Posted by: crjonline
- Categorie: Bedrijfsleven

Het is nooit leuk om achter openstaande facturen aan te moeten zitten als ondernemer. Maar soms is het nodig om een incassobureau in te schakelen. Wanneer is dat precies nodig? In deze blog geven we antwoord op deze vraag door de verschillende situaties te bespreken waarin het inschakelen van een incassobureau en het volgen van een incassotraject noodzakelijk is.
De klant reageert niet
Het kan voorkomen dat je klant niet reageert op de betalingsherinneringen die je hebt gestuurd. Zodra de betalingstermijn verlopen is, kun en mag je een herinnering sturen. Wanneer de klant na twee herinneringen nog niet betaald heeft, kan je ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen om het bedrag te incasseren.
Klant heeft geen geldige reden om niet te betalen
Soms krijg je een reactie van de klant op je herinnering, waarin de klant aangeeft niet te zullen betalen. Als ondernemer ben je verplicht om te onderzoeken of de klant een geldige reden heeft om niet te betalen. Is dit niet het geval? Dan kan je ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen.
Er is sprake van een geschil
Bij een geschil tussen jou en de klant is het inschakelen van een incassobureau af te raden. Een incassobureau specialiseert zich voornamelijk op het innen van openstaande facturen. Mocht er sprake zijn van een geschil, dan is het belangrijk om dit eerst op te lossen en te voorkomen dat de situatie escaleert.
Preventief handelen
Het is aan te raden om in sommige gevallen preventief een incassobureau in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je klant in een betalingsprobleem is gekomen. Door op tijd een incassobureau in te schakelen, kun je het probleem proactief oplossen.
Te veel tijd verstreken
Als de betalingstermijn verstreken is en er is al te veel tijd verstreken, kan je beter direct een incassobureau inschakelen. Hoe langer je wacht, hoe ingewikkelder het wordt om het bedrag alsnog te innen.
Het zijn nooit fijne situaties wanneer je als ondernemer een incassobureau moet inschakelen. Toch kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn om het openstaande bedrag geïncasseerd te krijgen. Denk hierbij aan een klant die niet reageert op betalingsherinneringen, geen geldige reden heeft om niet te betalen of al te veel tijd is verstreken. Door onderzoek te doen en op tijd te handelen, kun je als ondernemer proactief en effectief omgaan met openstaande facturen.