Jaarlijks moet elk bedrijf de cijfers doorgeven aan de belastingdienst

Elk bedrijf dient minimaal jaarlijks de boekhouding te doen om de belastingformulieren in te vullen en aangifte te kunnen doen bij de belastingdienst, zodat onder andere de inkomstenbelasting berekend kan worden. Dit is bij de wet verplicht en er is dan ok geen ondernemer die hieraan ontkomt. Toch is het raadzaam om niet te wachten tot het einde van het boekjaar met het doen van de administratie, want dit wordt een hele grote ingewikkelde klus wanneer dit wordt uitgesteld.

Ook loop je het risico bepaalde gegevens of facturen en bonnetjes kwijt te raken in de loop van het jaar. Gelukkig zijn er steeds meer hulpmiddelen beschikbaar die het makkelijker maken om de boekhouding live bij te houden zonder dat je hier al te veel extra tijd in hoeft te steken. Vooral voor de kleine ondernemingen en ZZP’ers is dit vaak een uitkomst.

Houdt de boekhoudkosten in beheer met een modulair boekhoudprogramma

De laatste jaren zijn er steeds meer processen die gedigitaliseerd worden en ook de boekhouding valt hier onder. Sommige bedrijven hebben de luxe en financieel de mogelijkheid om de boekhouding uit te besteden maar voor de meeste MKB en ZZP’ers is deze optie er niet. In dat geval is een online boekhoudprogramma vaak een veel gekozen optie.

Er komen steeds meer verschillende aanbieders van boekhoudprogramma’s bij en het fraaie, is dat deze programma’s op zo’n manier zijn geconstrueerd dat je meestal alleen voor de functies betaalt die je ook daadwerkelijk gebruikt. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de kosten zelf onder controle te houden en kun je hier ook flexibel mee zijn en bijvoorbeeld in rustige periodes zelf meer aan de boekhouding doen en in de drukke periodes meer door het software programma te laten doen.

Een online boekhoudprogramma zorgt dat je minder tijd aan de boekhouding hoeft te besteden

Voor veel mensen die in de uitvoerende sector werken, is een online boekhoudprogramma een absolute verademing. Veel boekhoudprogramma’s bieden namelijk verschillende integraties en extensies met andere systemen.

Door het feit dat je met een internet verbinding vanaf overal ter wereld live bij de boekhouding terecht kan, is het mogelijk om vanaf locatie facturen uit te schrijven en direct naar klanten te sturen vanaf de laptop of zelfs mobiele applicaties via de telefoon. Door de integratie met de zogenaamde backoffice systemen in de cloud wordt de uitgeschreven factuur direct verwerkt in de boekhouding en hoef je thuis aangekomen niet nog weer extra werk te verrichten voor de administratie.