Een kijkje in de wereld van fast en slow fashion

Fast en slow fashion zijn twee bekende termen binnen de modebranche. Wanneer we naar de verhouding tussen beide soorten fashion kijken, wint de fast fashion het overduidelijk van de slow fashion. Al wordt slow fashion wel weer steeds populairder. In deze blog willen we graag een kijkje geven in de wereld van fast en slow fashion. Bent u actief in de mode en heeft u een eigen fashion bedrijf? Lees dan zeker even verder, want onderaan deze blog delen we een handige tip met u zodat u makkelijker mee kunt komen in de wereld van de ‘snelle kleding’.

Wat is fast fashion?

Fast fashion betekent in het Nederlands ‘snelle kleding’. Dit is kleding die snel op de markt wordt gebracht, vaak van erg slechte kwaliteit is en tegen goedkope prijzen wordt aangeboden. Collecties volgen elkaar in een razendsnel tempo op. Zo liggen bij sommige bekende, grote fast fashion ketens de collecties slechts één of enkele weken in de winkels voordat er alweer ruimte gemaakt moet worden voor een nieuwe collectie. Fast fashion is snel, goedkoop en van slechte kwaliteit. Sommige kledingstukken zijn van zo’n slechte kwaliteit dat ze na enkele keren wassen al helemaal lelijk en versleten zijn en dus vervangen moeten worden. Fast fashion sluit aan bij de consumptiecultuur waarin consumenten regelmatig hun garderobe willen vernieuwen en er altijd modieus en volgens de laatste trends bij willen lopen.

Wat wordt er verstaan onder slow fashion?

Hoewel slow fashion (‘langzame kleding’) impliceert dat het een regelrechte tegenhanger is van fast fashion, is dit niet helemaal waar. Achter slow fashion gaat een hele cultuur schuil. Bij slow fashion gaat het inderdaad om kleding die veel en veel langer meegaat, maar het is meer dan alleen dat. Zo wordt er bij slow fashion ook gelet op onder meer de arbeidsomstandigheden, het gebruik van eerlijke en natuurlijke materialen en de ecologische voetafdruk van het produceren van de kledingstukken. Daarnaast speelt ook het bijbrengen van bewustwording en verantwoordelijkheid bij consumenten een grote rol. Slow fashion richt zich dan ook met name op consumenten die een meer bewuste en duurzame keuze willen maken.

Snelle kleding en ERP fashion software

Hoewel slow fashion steeds meer aan populariteit wint, bestaat het overgrote deel van de modebranche nog steeds uit fast fashion. En dat zal ook niet zomaar veranderen. Zolang consumenten de nadelen van fast en de voordelen van slow fashion niet of onvoldoende inzien, zal de snelle kleding het van de langzame kleding blijven winnen. Om mee te kunnen komen in de wereld van fast fashion is ERP fashion software onmisbaar voor veel bedrijven in de modebranche. Deze inzichtelijke software stelt u in staat om een zo kort mogelijke time-to-market te realiseren en uw collecties zo snel en kostenefficiënt mogelijk aan de klant beschikbaar te stellen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan op tcog.nl.