Een 3d printer kopen? Let hierop

Hier moet je op letten als je een printer koopt

Wil je een 3d printer zoals de ultimaker kopen? Wanneer je een 3d printer gaat kopen, zijn er enkele punten waar je op moet letten. Ben jij benieuwd welke punten dit precies zijn? Wij zochten uit waar je op moet letten als je een printer koopt en hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ontdek onze handige tips bij het kopen van een 3d printer.

Ga voor een printer op basis van filament

Wanneer je een 3d printer kiest, is het belangrijk om voor een kwalitatieve printer te kiezen, zoals de ultimaker s5. Kenmerkend voor 3d printers is dat er bij het maken van een object materiaal toegevoegd wordt. Dit is anders dan bij productieprocessen waar materiaal juist weggehaald wordt, zoals frezen en boren. Elke keer voegt de 3d printer een dun laagje toe, wat van gesmolten plastic kan zijn en vervolgens gaat stollen. Het kan ook poeder zijn dat door lasertechnieken gestold wordt of vellen die als het ware gelijmd worden. Doorgaans maken printers die voor consumenten geschikt zijn gebruik van de techniek waarbij plastic gesmolten wordt. De rol plastic wordt hierbij ook wel ‘filament’ genoemd. Dit filament beschikt over een draad dun plastic op een haspel. Bij het printen wordt de draad in de printer geleid en vervolgens in de printkop gesmolten, waarna deze weer stolt. Het beste kun je een 3d printer op basis van filament open, omdat dit wordt aangeboden in precies de juiste hoeveelheden voor consumenten en tegen scherpe prijzen. Je kunt ook voor een 3d printer met een mooi design kiezen, zoals de Ultimaker.

Kies voor geschikt printmateriaal

Je kunt met diverse materialen 3d printen. Denk bijvoorbeeld aan hout en zelfs vlees. Plastic wordt het meest gebruikt om mee te printen. Binnen de filamenten is PLA een goede keuze, daar dit biologisch afbreekbaar is. Kies je echter voor ABS, dan heb je meerdere mogelijkheden. Mocht je veel belang hechten aan duurzaamheid, dan kun je het beste voor een PLA filament kiezen.

Kies de juiste software

Heb je jouw ideale 3d printer gekozen en weet je met welk materiaal je gaat printen, dan is het ook nog belangrijk om de juiste software te gebruiken. Er zijn diverse soorten software beschikbaar waarmee je 3d ontwerpen kunt maken. Er zijn hierbij zowel uitgebreidere als minder uitgebreide pakketten. Ga eens online op zoek welke verschillende soorten software er zijn en lees ook een de ervaring van anderen hiermee.

Wij wensen je veel succes met het kopen van een 3d printer!