4 dingen om te weten bij de verkoop van een bedrijf

Zoekt u naar een compleet nieuwe uitdaging voor uw carrière, dan is het verkopen van uw bedrijf misschien wel een aantrekkelijke optie. Het kan best eng zijn om plotseling iets compleet anders te doen, maar in deze blog proberen we u te helpen om een goed beeld te krijgen van het proces voor het verkopen van uw bedrijf.

Bent u er klaar voor om het bedrijf te verkopen?

Er zijn genoeg verschillende redenen waarom u het bedrijf misschien wilt verkopen. Komt uw pensioen in zicht of heeft u een aanbod gekregen wat u niet af kon slaan; er zijn talloze redenen om te bedenken voor uw verkoop. Zorg ervoor dat u volledig voorbereid bent om uw bedrijf los te laten. Dit kan wellicht het lastigste zijn van heel uw verkoopproces, u heeft namelijk uw ziel en zaligheid in het bedrijf gestopt. Met een goed plan en een goede verkooppartner kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf verkoopklaar wordt. 

Verkoopstrategieën

Er zijn verschillende strategieën voor de verkoop van uw bedrijf. Enkele hiervan zijn de Management Buy-In (MBI), de Management Buy-Out (MBO) en de pre-exit. Bij een MBI is er sprake van een manager of managementteam dat uw bedrijf koopt van buitenaf. Als u uw bedrijf verkoopt aan het huidig zittende management, dan spreken van een MBO. Als u nog actief wilt blijven in uw organisatie, maar alvast deel wilt verkopen, dan kunt u voor de pre-exit strategie kiezen. De juiste verkoopstrategie is essentieel voor uw bedrijf.

Het verkoopproces

Het verkopen van uw bedrijf is meestal een lang proces wat meestal 6-12 maanden duurt. Elk proces loopt anders, toch is de verkoop onder te verdelen in de volgende fases:

  • Verkooppartner aanstellen
  • Maken van een bidbook en waardebepaling
  • Potentiële kopers opstellen en benaderen
  • Geheimhoudsverklaring ondertekenen
  • Biedingen
  • Koop/verkoop van het bedrijf
  • Overeenkomst en officiële overdracht

Tussendoor worden natuurlijk ook genoeg meetings gehouden om eventuele afspraken te overleggen. Als alles gelukt is dan is er reden voor een feestje. Uw bedrijf is verkocht en u kan beginnen aan een nieuw avontuur.

Wat moet ik doen na de verkoop?

Heeft u uw bedrijf verkocht maar weet u niet wat u verder moet doen? U kunt altijd een nieuw bedrijf beginnen of investeren in vastgoed. Enkele andere opties zijn om uw kennis te verspreiden als bijvoorbeeld coach of om een lekker lange vakantie te nemen.

Wilt u uw bedrijf verkopen? Doe een gratis test bij Marktlink en kijk of uw bedrijf verkoopklaar is.